![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Dieta wysokotłuszczowa uszkadza neurony podwzgórza
9 czerwca 2011, 16:33U otyłych osób, które hołdują obfitującej w tłuszcze diecie, może dochodzić do uszkodzenia neuronów w podwzgórzowym ośrodku kontrolującym odżywianie. Nie wiadomo, czy jest ono trwałe.
![](/media/lib/4/1174991166_414080-a806adbe407502ef20dcaba35c15e2c6.jpeg)
Pizza ze zwiększoną zawartością antyutleniaczy
27 marca 2007, 10:22Naukowcy z całego świata nie ustają w wysiłkach, by polepszyć właściwości zdrowotne różnych pokarmów. Po wielu innych teraz przyszła kolej na pizzę. Chemicy żywności z University of Maryland odkryli, jak zwiększyć zawartość antyutleniaczy w cieście poprzez optymalizację metod pieczenia i fermentacji. Opowiedzą o tym na dorocznym (już 233.) spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego.
![](/media/lib/462/n-badaniaalz-c9629f6fe2b433a3b3e8bb032cd43fb9.jpg)
Niespodziewane odkrycie u zmarłych na Alzheimera pokazuje, jak mało wiemy o chemii mózgu
9 lipca 2021, 12:01Naukowcy od pewnego czasu podejrzewali, że w blaszkach amyloidowych gromadzących się w mózgu w przebiegu choroby Alzheimera, mogą znajdować się dowody na nieprawidłowe obchodzenie się organizmu z metalami. Jednak najnowsze odkrycie zaskoczyło wszystkich i pokazało, że nie do końca rozumiemy procesy chemiczne w mózgu.
![](/media/lib/230/n-rumieniec-79914e948e21fbcb3fd15a74ccc8cd7f.jpg)
Zażenowanie: emocja o dwóch obliczach, publicznym i prywatnym
28 października 2015, 14:06Kupując wstydliwy towar w Sieci, ludzie nadal odczuwają zażenowanie.
![](/media/lib/27/1210970330_200117-86f421b9f60bc879056d9d05bb7583d0.jpeg)
Mrówki potrafią rozpoznać najgroźniejszego przeciwnika
4 lipca 2011, 11:54Studium entomologów z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Moguncji ujawniło, że mrówki z gatunku Temnothorax longispinosus potrafią rozpoznać najgroźniejszych przeciwników i zaatakować ich z odpowiednią dozą agresji (Ethology).
![Trufle](/media/lib/6/1176745933_660464-8cc7d08f8fbdff6bbe6006a907aad157.jpeg)
Czekolada lepsza od całowania
16 kwietnia 2007, 17:45Według naukowców, jedzenie czekolady jest 4 razy przyjemniejsze od całowania. Podczas rozkoszowania się smakiem wynalazku Azteków dwukrotnie wzrasta tętno, a mózg ulega pobudzeniu.
![](/media/lib/465/n-scalony-c21abb017258cc4d0752e7cdd1f659d2.jpg)
Arsenek boru chłodzi układy scalone lepiej niż diament
6 sierpnia 2021, 09:47Nowy półprzewodnik, arsenek boru (BAs), ma wysoką przewodność cieplną i może być zintegrowany ze współczesnymi chipami, by odprowadzić z nich ciepło i poprawić tym samym ich wydajność. Materiał ten lepiej rozprasza ciepło niż najlepsze dostępnie obecne systemy do chłodzenia podzespołów komputerowych – twierdzą twórcy arsenku boru.
![](/media/lib/102/n-sprawiedliwosc-083a1575bc5135224093fa7d7c889177.jpg)
Student chce pozwać Facebooka
23 listopada 2015, 10:36Austriacki Sąd Najwyższy zdecyduje, czy student Max Schrems może złożyć pozew zbiorowy przeciwko Facebookowi. Mężczyzna zebrał już ponad 25 000 osób gotowych dołączyć do pozwu. Student domaga się odszkodowania w wysokości 500 euro dla każdej osoby, która dołączy do pozwu
![](/media/lib/80/reddit-d5e98d961b221b3c8439ac0fe5e6359f.jpg)
Założycielowi popularnego serwisu grozi kilkadziesiąt lat więzienia
20 lipca 2011, 10:10Aaron Swartz, 24-letni współzałożyciel popularnego serwisu Reddit, wpadł w poważne kłopoty. Grozi mu do 35 lat więzienia i milion dolarów grzywny za włamanie się do należącego do MIT-u archiwum JSTOR i kradzież olbrzymiej ilości danych.
![](/media/lib/7/1178362057_510683-c645cc83a4fcaa757f4dbbe97589e6dd.jpeg)
Miodoterapia dla cukrzyków
5 maja 2007, 10:38Jennifer Eddy, profesor medycyny na University of Wisconsin, chce upowszechnić swoją metodę leczenia miodem owrzodzenia stóp u pacjentów z cukrzycą. Owrzodzenie rozwija się m.in. wskutek neuropatii czuciowej, niedokrwienia tkanki stóp i zakażenia.